Raqs wa Risala, jaargang 8, nummer 46

Download raqswarisala-15-46
Download raqswarisala-jaaroverzicht-2008-2015

Voor danseres Agnes zijn leven en dans één geheel. In Raqs wa Risala 46 een interview met deze danseres, die eerst haar grote droom in duigen zag vallen, maar uiteindelijk toch kon laten uitkomen. Over haar balletachtergrond en haar toekomstplannen. De Rotterdamse Buikdansroute is al gestart.

o nuit oum-knip3Else Kok heeft een prachtig Frans boek ontdekt, waarin wordt verteld over iedereen die in de jaren 1930-1970 in het Midden-Oosten maar enigszins bekend is geweest op het gebied van kunst of politiek. Vooral de illustraties zijn een lust voor het oog. De buikdanseressen worden vertegenwoordigd door Taheya Carioca en Samia Gamal.

In de vorige Raqs wa Risala konden we zien wat het betekent om een buikdanseres te zijn van het ‘gefragmenteerde’ of het ‘behoeftige’ type. Nu komen het opgetilde, het samengedrukte en het rigide type aan bod. Hoe herken je zo’n type bij jezelf en wat kun je met die kennis bij de dans?

In de beklemmende film “Go With Peace, Jamil” speelt ‘danseres Yasmina’ maar een kleine rol. Jammer voor ons, maar de film is de moeite waard.

Af en toe verschijnt er in Raqs wa Risala een recensie van een Engelse roman over een buikdanseres. Nu blijkt ook Nederland te beschikken over talent voor het schrijven van buikdansromans. In deze Raqs wa Risala het eerste deel van een oriëntalistische fantasie over een ondernemende vrouw in een oosters avontuur.

DSC_6394 XX R

Ook fotograaf Ronnos is van de partij met een selectie uit de reportage die hij schoot tijdens het festival “From Cairo with Love” van afgelopen oktober. Zijn foto’s zijn voor de gelegenheid door het fantasieverhaal heen geweven.

Mooie feestdagen en veel dansplezier in het nieuwe jaar.

Judith Scheepstra
Hoofdredacteur

Illustratie © Lamia Ziadé, foto © Ronnos

Bewaren

Plaats een reactie